Menu

О нама

О ПОЗОРИШТУ ЛЕКТИРА

“Позориште Лектира” настало је по идеји нашег глумца Ивана Јевтовића у сарадњи са глумцима Миленом Николић и Дејаном Јајчанином. Основно полазиште “Позоришта Лектира” је да позоришна представа није само пука слика за публику, већ да је и публика део представе, те да се може активно укључити у представу.

У сарадњи са професорима књижевности одабрана су одређена дела планом и програмом уврштена у рад школа на територији Републике Србије. Одабрана дела се драматизују, а потом се стварају представе режиране у складу са обрадама лектире по плану и програму. Планирано је да свако извођење представе прати радионица у којој ће публика, у овом случају ученици, имати прилику да активно дискутују са глумцима и професорима српског језика и књижевности. Ученици ће износити своја размишљања о комаду-књижевном делу, и ономе што су видели на сцени, имаће могућност да одаберу одређене сцене које желе да одгледају поново или да их као редитељи измене, а да им професионални глумци одиграју по њиховим индикацијама, а све у циљу одговора на постављена питања и адекватног разумевања и анализе одређеног књижевног дела.

У ери модерних комуникација велики проценат младих људи је дефокусиран и отуђен од традиционалних уметничких техника и вредности, те веома често из обиља некласифицираних програма бира неадекватне квази-уметничке садржаје подлежући примарним чулним сензацијама. Читање књижевних и интелектуалних текстова максимално се избегава и сматра се напорним и досадним. Напорним јер захтева пун интелектуално-емотивни капацитет, а досадним јер нема других чулних подстицаја. Адолесценти тако сужавају своје видике, губе мотивацију. а речник постаје оскудан и потпуно жаргонски. Неопходно је покренути их и понудити им нове моделе и начине учења и откривања,сто је један од главних циљева овог пројекта. Обраћамо се младим људима и њиховој едукацији о значају писмености, читања и лепог говора кроз рад на позоришним представама. Тежимо учењу правилних образаца понашања и откривању значаја комуникације и међуљудске сарадње у развоју младих људи.

Ниједна институција културе није до сад толико везала своје постојање за школски програм као ова. Јер је њено полазиште да су просветни радници пресудни субјекти за опстанак и развој нашег културног живота. А да је школа кичма целокупног нашег друштва, па и позоришта које би требало да буде, поред осталог, његово огледало.

Идеја о стварању професионалног позоришта је кренула у реализацију крајем 2016. године кад се позориште региструје у АПР-у, уз препоруке Друштва за српски језик и књижевност, психолога проф. док. Жарка Требјешанина и других релевантних појединаца и удружења. Након потписивања уговора о стратешкој сарадњи са центром за образовање и културу „Божидарац 1947“ и Позориштем „Атеље 212“, започиње се са радом на првој представи „Ромео и Јулија“ Вилијама Шекспира, у режији Ивана Јевтовића, чија је премијера успешно одиграна у Божидарцу 01.03.2017. године.

Након прве премијере у веома кратком року „Позориште Лектира” ствара нове представе: „Јазавац пред судом“ Петра Кочића, „Фауст“ Јохана Волфганга Гетеа и „Покондирену тикву“ Јована Стерије Поповића.

У 2017.години осим прављења представа „Позориште Лектира” је редовно играло све своје представе на сцени у Божидарцу, али је и гостовало у Котору са представама „Ромео и Јулија“ и „Фауст“ у оквиру Которског фестивала позоришта за дјецу, у Ћуприји са представом „Јазавац пред судом“, у Панчеву са представом „Покондирена тиква“.

Градски секретаријат за културу, на конкурсу за савремено стваралаштво, је препознало квалитет идеје и пројекта „Позоришта Лектира” и за 2017.годину је доделило средства за израду једне од представа које смо направили у 2017. години.

„Позориште Лектира” је 2018. годину наставило са играњем представа у матичној сали Божидарца, али је и проширило оквире ван класичних сала, те су неке од представа одигране у неколико београдских основних и средњих школа. Као и претходне године „Позориште Лектира” је гостовало у Петровцу на Млави, Крагујевцу...

У 2018.години „Позориште лектира” је у сарадњи са Домом омладине Панчево направило договор да све своје представе одигра за панчевачке школарце, и да се премијера пете претставе Позоришта лектира „Нушићеви часови о животу“ премијерно одигра у Панчеву, што се и одиграло у децембру 2018.године.

Позориште лектира је у 2018. години осим рада на новим представама и играњима постојећих, аплицирало Заводу за унапређење образовања и васпитања за доделу лиценце за реализацију семинара за професоре средњих и основних школа на територији Републике Србије, на тему: Позориште лектира – модел комуникације у савременој настави. То је Завод за унапређење образовања и васпитања и одобрио, те ће се семинар реализовати у школским годинама: 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021.

2019. године тиму се прикључују дипломиране глумице Лена Цветковић Кадић и Марија Косић, које имају богато педагошко искуство стечено у раду са децом предшколског, школског узраста, као и са студентима.

Позоришне представе успешно се играју у неколико основнихи и средњих школа у Панчеву, Земуну, Новом Београду, Старом Граду и околини Београда…